banner

"De verloren verlichting"
Cultuurhistorische reis naar Turkmenistan & Oezbekistan (19 dagen)
(Algemene reisbeschrijving)

Deze cultuurhistorische reis is een combinatiereis van de reis naar Turkmenistan met een bezoek aan de belangrijkste steden van de zijderoute in Oezbekistan.

Startpunt van de reis is de stad Asjchabad in Turkmenistan met een excursie langs de megalomane marmeren bouwwerken. Vanuit Asjchabad reizen we door naar de prachtige steden van de oude Zijderoute in het huidige Turkmenistan, zoals Merv (UNESCO), Nissa (UNESCO) en Konya Urgench(UNESCO).
Van deze voormalige hoofdsteden van grote wereldrijken zijn nog indrukwekkende monumenten bewaard gebleven, desolaat gelegen in uitgestrekt steppenland. 

Turkmenistan kent behalve bijzondere opgravingen een aantal unieke natuurgebieden, zoals de Yangykala Canyon waarvan de rots kleuren onovertroffen zijn. Ook brengt u tijdens de reis een bezoek aan het prachtige natuurreservaat van Karakala, de Dekhistan oase, de sumbar rivier vallei, de Kaspische zee, en het ondergrondse meer van Kow Ata.

Na het bezoek aan Konye Urgench in het noorden van Turkmenistan, steekt u de grens over van Oezbekistan naar de middeleeuwse stad Khiva dat bekend staat als sfeervol openluchtmuseum met ruim 50 monumentale bouwwerken. Het tegel- en glazuurwerk in deze stad is wonderschoon.

Vervolgens rijdt u langs de rivier Amu Darya naar Buchara, een van de oudste steden met prachtige bouwwerken die dateren uit het pre-Mongoolse tijdperk van Oezbekistan. De oude stad met haar vroegmiddeleeuwse bouwwerken kent als hoogtepunt het mausoleum van Ismail Samani (UNESCO).

Na Buchara reist u verder naar Samarkand, ooit een belangrijk centrum van kunst en wetenschap in de Islamitische wereld. De 15e-eeuwse heerser Timur Lenq en zijn nazaten investeerden veel in Samarkand en de vele madrassa’s en moskeeŽn zijn gebouwd door de beste architecten en kunstenaars uit die tijd.
De necropolis van Sjah-e Zende met haar ensemble van schitterende mausolea is een toonbeeld van Centraal Aziatische kunst en architectuur.

De reis eindigt waardig in de hoofdstad Tasjkent met een bezoek aan het historisch museum met een bijzondere collectie, de bazaar en contrastrijke wijken en pleinen.

Reisleiding op academisch niveau
Deze reis wordt begeleid door reisleider met zeer gedegen kennis van de oudheid, moderne geschiedenis en architectuur van het gebied.

Cursus Centraal AziŽ
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de cursus Centraal AziŽ. De cursus neemt een hele dag in beslag, waarbij aan de hand van een PowerPoint presentatie de geschiedenis van Centraal AziŽ chronologisch wordt besproken.

Tijdens de informele lunch maakt u kennis met uw medereizigers en de reisleider.

Bij uw reis is tevens inbegrepen de Syllabus Centraal AziŽ en geografische kaarten van de oudheid. (Publicatie Parsaban)

Cursus oosterse architectuur en ornamenten
Het doel van deze cursus is de reizigers inzicht te geven in de geschiedenis van de islamitische architectuur en ornamenten zodat de prachtige monumentale bouwwerken in Oezbekistan beter tot hun recht komen.. lees meer ...

Karakter van de reis
De groepsreizen van Parsaban hebben een cultuurhistorisch karakter.
De bedoeling daarvan is dat u uw ervaringen tijdens de reis goed kunt plaatsen in de culturele en historische ontwikkelingen van het gebied waardoor uw reis een diepgaand karakter krijgt. De verhandelingen/lezingen tijdens de reis worden gehouden op een voor ieder toegankelijke wijze.

Naast de excursies en lezingen is er ook ruimte voor individuele invulling van uw reis. De excursies zijn zodanig gepland dat u in bijna alle steden een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kan.

IMG27152

Reisroute:

Dag 1
Amsterdam - Asjchabad (Turkmenistan)

Dag 2
Asjchabad
(Stadsexcursie en Nissa UNESCO)

Dag 3
Asjchabad - Mary
(via Anau en Abiverd)

Dag 4
Mary, (excursie Gonur Depe)

Dag 5
Mary - excursie Merv (UNESCO) - Asjchabad

Dag 6
Asjchabad - Serdar (via Gypjak, Deopk Depe, Kow Ata & Nohar)

Dag 7
Serdar - Balkanabat (Via Dekhistan, Karakala & Sumbar)

Dag 8
Balkanabat - Turkmenbashi (via Gozli Ata & Yangikala Canyons)

Dag 9
Awaza - Dashoguz (binnenlandse vlucht)

Dag 10
Dashoguz - Kunye Urgench (UNESCO)- Grens Oezbekistan - Khiva

Dag 11
Khiva, stadsexcursie

Dag 12
Khiva - Buchara

Dag 13
Buchara, stadsexcursie

Dag 14
Buchara - Samarkand
(via Rabat-i Malik karavanserai)

Dag 15
Samarkand, stadsexcursie

Dag 16
Samarkand
Excursie masoleum Hoja Ismail

Dag 17
Samarkand - Tasjkent

Dag 18
Tasjkent, stadsexcursie

Dag 19
Tasjkent - Amsterdam


 

Reisleiding: Monique Stommel

Monique begon haar loopbaan als kunstenaar/docent beeldende vorming (Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg,).
Zij studeerde tevens kunst- en architectuurgeschiedenis (Universiteit Leiden), met een specialisatie in  kunst- en architectuur in Islamitische landen.

Zij verzorgt  cursussen en lezingen, vaak in combinatie met  kunst-en cultuurhistorische reizen naar verschillende bestemmingen. Zo doorkruiste zij de afgelopen jaren de zogenaamde ’Zijderoute-landen’ in West- en Centraal AziŽ, waaronder de voormalige ‘Sovjetrepublieken’  Turkmenistan en Oezbekistan, als reisleidster en privť.

item4

 

 

 

© PARSABAN, 2008-2019