banner
DSC5736

Taalonderwijs Farsi (reacties leerlingen)

Hieronder leest u de reacties van enkele leerlingen van Parsaban:


Jannet Raseghfar,
Ik ben gaan Farsi leren omdat ik getrouwd ben met een Iraniër en ik graag met zijn familie en vrienden wil kunnen communiceren. Daarnaast hebben vreemde talen mij altijd al geboeid.

De kwaliteit van de docent en de wijze van onderwijs is in één woord: perfect!
Je hebt na elke les echt iets geleerd en het is ook nog eens gezellig. Daarnaast weet de docent ook heel veel van de geschiedenis van het land en de taal en uiteraard van de cultuur van zijn geboorteland, waardoor bv. bepaalde uitdrukkingen na zijn uitleg in de juiste context kunnen worden gezet.

De lessen zitten goed in elkaar, het huiswerk is heel praktisch en er is altijd ruimte voor eigen inbreng aan de hand van vragen die je hebt.
Het lezen en schrijven gaat behoorlijk goed en ik begrijp ook veel meer van de gesprekken in het Farsi. Een complete conversatie met louter Farsi-sprekenden gaat langzamer, maar dat komt vooral omdat je niet in het land woont waar de taal gesproken wordt. Maar met losse woorden kom je ook een heel eind, en ik sta niet meer zo met mijn mond vol tanden als ik bv. mijn schoonfamilie aan de telefoon heb!

 

Teresa Soentgen, Amsterdam
Mijn vriend komt uit Iran en omdat ik sowieso heel geďnteresseerd ben in talen ben ik farsi gaan leren. Ik moet ook zeggen dat ik farsi toen ik het voor het eerst hoorde en erg mooie taal vond en ik kan niet wachten totdat ik het zelf goed beheers
Ik ben heel tevreden, de lessen zijn van een goed niveau en de docent is heel bekwaam in wat hij doet. Bovendien heeft hij veel algemene kennis in bijvoorbeeld de geschiedenis van Iran dus krijgen wij ernaast ook nog veel interessante verhalen te horen. Ik vindt het een complete “pakketje” en niet alleen maar droog leerstof.
Ik had niet gedacht dat ik zo snel zou gaan lezen en schrijven in het farsi!
Ik beheers al de basisvaardigheid in schrijven en lezen het is nu alleen nog een kwestie van zelf goed oefenen.
Spreekvaardigheid begint nu langzaam te komen maar een keer in de week is natuurlijk te weinig om makkelijk en vrijuit te praten maar de basis is al gelegd . Ik denk dat na nog een jaar les volgen en zelf veel oefenen ik met gemak aan mijn schoonfamilie in Iran verhalen kan vertellen in het farsi…. Dat is tenminste mijn doel, en met deze docent heb ik het vertrouwen dat ik dat doel ook ga bereiken!

 

Anoushka Wesdorp, Haarlem
Ik ben farsi gaan leren omdat ik een grote interesse heb in de hele cultuur, kunst, en de geschiedenis van het machtige oude Perzische rijk. En begon dus maar met het leren van de taal. Ik ben erg tevreden over onze docent. De materie wordt heel duidelijk uitgelegd, en op een manier dat het niet verveelt en de stof steeds uitdagender wordt. Ook moeilijker trouwens.
De lessen voldoen aan mijn verwachtingen, al zou ik naast de schrijf en leesvaardigheid wat meer op de spreekvaardigheid willen focussen, liefst 45 min per week….en de resterende tijd aan de rest. Ik had niet gedacht dat we in zo’n korte tijd al zo ver konden zijn!


Amir Karbalai Sadegh, Leiden
Ik heb een Iraanse vader en Nederlandse moeder. Ik wil graag het farsi leren, om met Iraniërs te kunnen werken. Ik was al jaren zelfstandig met boekjes en video's bezig, maar ik bleef op een punt steken en kwam moeilijk verder. Ik kwam zelfstandig maar niet over het niveau van "hoi, hallo, wat doe je, hoe heet je, leuk werk, mooi en ver" heen.

Sinds afgelopen zomer volg ik lessen Farsi bij Parsaban. In het begin wekelijks in een beginnersklas en sinds ongeveer december twee keer per maand 1 op 1 les.

Bij de kennismaking viel me al op dat de docent heel snel mijn niveau kon inschatten. Ik kan me van het vwo niet herinneren dat docenten dat toen konden. Hij weet wat verschillende niveau's in de taal zijn en waarom ik met bepaalde woorden of onderdelen meer moeite heb dan andere en wat ik nog niet of al wel kan. Hij kan de lessen dan ook op het

juiste niveau geven en weet precies wat ik nodig heb en hoe ik mijn taalvaardigheid het beste opbouw. Belangrijk daarbij is ook, dat de docent het Nederlands goed beheerst en op een hoog niveau. Hij kent de nuances in de Nederlandse taal.

Wat dat betreft zijn de lessen boven verwachting. Het is een docent, die de stof goed over kan brengen en daarbij op hoog en laag niveau kan doceren.

Ik besef me, dat mijn kennis van het farsi heel summier was en slechts fragmentarisch. Mijn kennis van het farsi is nu vollediger qua woordenschat en grammatica. Het is meer in balans. Lezen kon ik slechts moeizaam, maar gaat nu stukken beter. Het spreken gaat makkelijker.

Ik maak makkelijker zinnen en grammaticaal correcter. Schrijven deed ik bijna niet, maar gaat nu steeds beter. Ik hoop het niveau van half gevorderd te passeren en verder te kunnen gaan als gevorderd in het farsi.

 

Wim Bermond, Amsterdam
Ik ben Farsi gaan leren omdat Mijn vrouw uit Iran komt..
We hebben pas een zoontje, hij wordt tweetalig opgevoed en ik wil dan ook met hem in Farsi communiceren.Ik heb nu ongeveer 4 of 5 lessen gevolgd.

Er zit een goede volgorde in de opbouw van lesgeven, eerst leren schrijven en vervolgens aan de gang met de taal leren. De leraar geeft op een duidelijke en gemoedelijke manier les.Ik had niet verwacht dat ik ook de taal schrijven zou leren, dat is een heel leuke ervaring!

Ik heb pas een paar lessen gevolgd, maar ik kan al wel het alfabet schrijven.
En ik heb inmiddels al iets over de grammatica geleerd.

 

Ghislaine Peters
Ik ben Farsi gaan leren om te kunnen praten met de familie van mijn vriend die oorspronkelijk uit Iran komt. Ivm een eerste bezoek aan Iran (zonder vriend) wilde ik graag een klein praatje kunnen maken met mijn schoonfamilie die ik nog nooit had gezien.

Ik heb nu 8 privélessen gevolgd en ga hier zeker mee door.
De opbouw en structuur van de lessen is erg goed, helder en overzichtelijk. De docent is ervaren (en geduldig!) en kan daardoor inspringen op de individuele wensen en het tempo van de leerling. Het niveau de lessen ligt over het algemeen wel hoog. Zonder basiskennis van de Nederlandse grammatica wordt het denk ik wel lastig om het te kunnen volgen.

De lessen beantwoorden absoluut aan mijn verwachtingen!
Ik ben verrast door de deskundigheid van de docent maar ook door de structuur van het Perzische schrift. Het leek me in eerste instantie een onmogelijke opgave om het schrift te leren en te ontcijferen, maar al na 3 a 4 lessen hadden we het hele alfabet doorlopen. Dat wil niet zeggen dat je dan ook meteen de taal spreekt of kunt lezen, maar de eerste basis is al wel vrij snel gelegd.

De eerste lessen zijn besteed aan het leren lezen en schrijven van het alfabet. Daarna de eerste eenvoudige woordjes en zinnen maken en verder uitbreiden met grammatica en werkwoordvervoegingen. Het valt me wel op dat de opbouw anders is dan bij het leren van een Europese taal zoals bv Frans of Spaans. Hier kun je na een paar weken al wel wat eenvoudigs zeggen of een brood bestellen bij de bakker. Mijn ervaring met Farsi is dat het veel langzamer gaat voordat

je echt wat kunt zeggen. Ik denk dat dit komt vanwege het afwijkende schrift, de klanken waar wij Nederlanders niet mee bekend zijn en dat er zo goed als geen overeenkomsten zijn met de talen die wij gewend zijn te horen om ons heen. Je moet dus echt helemaal bij ´nul´ beginnen.


Maaike Warnaar, Amsterdam

Ik ben Farsi gaan leren omdat ik vaak in Iran ben voor mijn promotieonderzoek en hetis belangrijk dat ik me in het Farsi verstaanbaar kan maken. Daarnaast hoop ik op de langere termijn een voldoende niveau Farsi te behalen dat ik het voor mijn onderzoek kan gebruiken, bijv. voor het lezen van teksten in het Farsi en het houden van interviews.

Ik heb aanvankelijk drie maanden intensieve les gehad in Teheran en ben daarna les gaan nemen bij Parsaban.Het is prettig om les te krijgen van iemand die kennis heeft van verschillende talen en daardoor veel achtergrondinformatie kan geven bij wat je leert. Niet alleen wat betreft de taal, overigens, maar ook de geschiedenis die bij de taal hoort. Ik merk dat ik woorden en begrippen op die manier beter kan onthouden. Je kunt merken dat de docent veel verstand heeft van waarin hij les geeft.

Ik vond het lastig dat ik in Teheran alleen in het Farsi les kreeg, daardoor ging er veel aan mij voorbij. De docent van Parsaban kon mij heel precies uitleggen hoe dingen in elkaar zaten, wat precies de grammaticale regels zijn en of je die nu wel of niet met het Nederlands kunt vergelijken. Dat soort inzicht krijg je niet wanneer je alleen maar in het Farsi les krijgt en vooral conversatie doet. Het werkt voor iedereen anders, maar voor mij is het belangrijk om eerst het mechanisme achter de taal te begrijpen, voordat ik de taal goed kan leren. Dan heb ik een 'kapstok' om mijn kennis aan 'op te hangen'.

Daarom heb ik veel profijt gehad van de lessen bij Parsaban.
Ik heb met name mijn vocabulaire uitgebreid en meer inzicht gekregen in de grammatica, met name wat betreft werkwoord vervoegingen en zinsopbouw. Ik ben steeds sneller gaan lezen…)

Dat was mijn commentaar! Behalve dan misschien nog dat ik altijd met veel plezier naar les ging en altijd met veel zelfvertrouwen weer vertrok. Dat is misschien nog het belangrijkste commentaar, want als het leuk is en je het gevoel hebt dat je het kan, is het leren van een taal een stuk haalbaarder.


Anneke van 't Hooft, Lemmer

Ik ga met vakantie naar Iran en dan vind ik het leuk om een heel eenvoudig gesprekje te kunnen voeren in het Farsi. Ik vind de kwaliteit van de lessen uitstekend. Hele plezierige en leerzame lessen.Het is wel wat moeilijker dan ik gedacht heb. Dit komt in hoofdzaak door het zo heel andere schrift.Het is ongelofelijk hoeveel ik al geleerd heb in die twee maanden
Ik heb van alles wat geleerd. Alles in goede verhoudingen. Nu komt het vooral op veel oefenen aan.


Maggia en Rijk Swets,

We zijn Farsi gaan leren om contact te kunnen hebben met onze schoonfamilie.Wat betreft de kwaliteit van de docent en de lessen: Een vat vol informatie op geschiedkundig, cultureel, politiek niveau ,dit in combinatie met het leren van de taal in een open, warme, gastvrije sfeer zou ik niet beter kunnen wensen!
Ja de lessen beantwoorden aan onze verwachtingen, want we leren de taal spreken op een boeiende manier.

Ik heb het alfabet geleerd en het een en ander over de werkwoordvervoegingen, voorzetsels, aanwijzende voornaamwoorden en vragende voornaamwoorden enz.… , waardoor ik kleine zinnen kan maken en wat kan lezen.

Sophie Zwart, Amsterdam
Elke dinsdag avond volg ik Farsi les. Ik heb nu ongeveer 15 lessen gehad.
Farsi kent een ander alfabet dan wat wij Nederland gebruiken. De eerste lessen leer je dit Farsi alfabet. De manier waarop de docent je bekend laat worden met het Farsi is perfect. Zorgvuldig en met veel herhaling leer je in korte tijd erg veel. Verwacht niet dat je na 15 lessen al een uitvoerig gesprek kan voeren, dit is ook niet realistisch aangezien je al veel tijd kwijt bent met het leren van nieuwe alfabet en de grammatica. Als de basis goed is, dan pas kun je beginnen met woorden en zinnen. Inmiddels kan ik Farsi lezen en kan ik mijn Iraanse vriend altijd weer trots laten zijn. Hij mag overigens wel vertalen wat ik lees. Want zo goed Farsi kan ik voorlopig nog niet.

DSC0110
 

 

 

 

© PARSABAN, 2008-2020