banner
DSC3574

Virtueel op reis! Digitale cursussen/lezingen


Parsaban organiseert sinds kort digitale cursussen/lezingen over de geschiedenis, kunst en cultuur van landen en gebieden waar naartoe Parsaban cultuurhistorische reizen organiseert. Zo kunt u in coronatijd vanaf uw stoel op reis en zich verdiepen in andere culturen.

Een virtuele cursus kan digitaal bijgewoond worden met een desktop, laptop of een tablet.
De deelnemer hoeft dus niet fysiek aanwezig te zijn in de presentatieruimte van Parsaban.

Om onze virtuele cursussen/lezingen te kunnen realiseren, maken we gebruik van hoogwaardige en gebruiksvriendelijksoftware.
Wanneer de docent presentatiesheets gebruikt, dan past de interface van het software zich daar automatisch op aan.
U zult verzekerd zijn van uitstekend beeld en geluid.

U hoeft geen software ’s/applicaties op uw apparaat te installeren. U ontvangt een link per mail die u leidt naar de virtuele collegezaal.
Er is interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges en gelegenheid om vragen te stellen.

Gemiste les:
Mocht u niet in de gelegenheid zijn om een les bij te wonen, dan kunt u een digitale opname van de betreffende les ontvangen.
Zo bent u verzekerd dat u niets hoeft te missen.


U heeft slechts nodig:

- Een goede internetverbinding en een scherpe geest.

- Een desktop, laptop of tablet. Het gebruik van een smartphone raden we af omdat het scherm te klein is voor een goede weergave van historische kaarten en afbeeldingen.

- een webcam en microfoon
De meeste moderne apparaten beschikken over ingebouwde webcams en microfoons.

Actueel aanbod:


Profeet, kalief & de mysticus

Een digitale cursus over de geschiedenis van de Islam als een godsdienstige, politieke en sociale beweging vanaf de pre-islamitische ArabiŽ tot late middeleeuwen.

De cursus bestaande uit 5 colleges van 1uur 45 minuten

Meer informatie en inschrijving >>>


Oosterse "islamitische" architectuur, ornamenten & iconografie van Samarkand tot Cordoba

In deze cursus reizen we door de wereld van paleizen, Karavanserais, Madrassa’s, mausolea, moskeeŽn in Centraal AziŽ, het Midden Oosten en AndalusiŽ. We ontdekken de dwarsverbanden tussen de Islamitische architectuur, pre-islamitische “heidense” architectuur en westerse christelijke architectuur. We verdiepen ons in diverse bakstenen- en glazuurtechnieken; de oorsprong en de symbolische betekenis.

De cursus bestaande uit 5 colleges van 1uur 45 minuten

Meer informatie en inschrijving >>>
 


Een wereld tussen de wereldrijken (deel 1)

Een virtuele kunsthistorische reis naar het oude Midden-Oosten van begin van onze jaartelling
We reizen naar o.a. Nabatea, Judea, Palmyra, Byblos, Sidon en Baalbek ...

De cursus bestaande uit 5 colleges van 1uur 45 minuten


Meer informatie en inschrijving >>>
 


De Zijderoute

Een virtuele reis langs de geschiedenis, cultuur en kunst van de oude Zijderoute

De complete geschiedenis van de legendarische Zijderoute in 5 colleges van 1uur 45 minuten


Meer informatie en inschrijving >>>
 


Het Midden-Oosten

Een virtuele reis langs de geopolitieke ontwikkelingen in de regio vanaf de oudheid tot heden

Een zeer complete cursus bestaande uit 5 colleges van 1uur 45 minuten
 

Meer informatie en inschrijving >>>
 


Binnenkort beschikbaar!

 

Een wereld tussen de wereldrijken (deel 2)

Een virtuele kunsthistorische reis naar het oude Midden-Oosten van begin van onze jaartelling

Deze cursus is het vervolg op de cursus 'Een wereld tussen de wereldrijken" (deel 1)
Deel 1 van deze cursus eindigde in de stad Palmyra. We zullen nu verder reizen naar legendarische Dura, Edessa, Hatra, BabyloniŽ en Firuz Abad...

Reacties cursisten
 

Jouke en Antje Gietema

We hebben tot nu toe alle digitale cursussen van Parsaban gevolgd en gaan ook weer door voor de volgende en dat betekent dat we er erg veel waardering voor hebben en er ook graag naar kijken.

Inhoudelijk: heb ik ook al eerder gezegd, verrassend en leerzaam en daar kan ik geen opmerking over maken. Boeiend en we leren toch weer nieuwe dingen. Jou kennis in de gepresenteerde materie is buitengewoon!

Docent: je doet het met je natuurlijke enthousiasme, zoals we je ook kennen. Menig docent zou van je aanstekelijk plezier in de materie wat kunnen leren.

Digitale vorm, is voor ons geen enkel probleem. We hebben ook een paar HOVO cursussen gevolgd en de methode is voor ons prima. 

De verzorging en de kwaliteit van het beeldmateriaal ziet er ook goed uit. Een ‘gelikte’ presentatie is al half gewonnen!

Kortom, wij vinden het heel plezierig, inhoudelijk verrijkend, en een aangename extra tijdsbesteding in deze voor ons soort mensen toch saaie tijden!

 

Karin Couvret

Heb erg genoten van de cursus. Heel interessant zo’n leerzame reis met prachtige illustraties.

Prettige docent die heel veel afweet van de geschiedenis en de kunsthistorie van de regio.

De digitale vorm is prima, je kijkt in alle rust naar duidelijke kaarten en prachtige foto’s terwijl de docent er zeer interessant over verteld.

Een aanrader!

 

Ria Peperkamp &
Dikran Kinebanian

De cursus was heel informatief, je praat de sterren van de hemel, ik geniet.

 

Annette Egels & Joke Rusman

De digitale cursus ‘Een wereld tussen de wereldrijken’ is verrijkend geweest voor onze geest en was boeiend en leerzaam.

De onderwerpen sloten enerzijds aan bij de kennis die we al hebben door vorige reizen onder meer naar SyriŽ. Anderzijds maakten we kennis met het voor ons gedeeltelijk onbekende Arabische schiereiland, waar met name Oman onze belangstelling heeft door de reis die we ooit nog hopen te maken.

In de cursus legt de docent verbanden tussen de politieke en geografische aspecten in de regio waardoor je inzicht in de situatie daar verbreed wordt en laat voorbeelden zien van de kunst en cultuur. Het audiovisuele materiaal dat gebruikt wordt nodigt uit tot verdere verdieping.

 Wij geven nog steeds de voorkeur aan een cursus waarbij we lijfelijk aanwezig zijn, omdat je dan minder afgeleid wordt dan thuis en je meer betrokken bent bij de les. Maar gegeven deze bijzondere omstandigheden is de digitale vorm zeker een optie. Voor ons was het de eerste keer dat we met ‘Zoom’ werkten en dat is prima bevallen. 

 

Tienke Koning

- inhoudelijk:
Heel boeiend en verhelderend, m.n. het stuk over Oman, Jemen en de NabateeŽrs. Veel nieuwe informatie gekregen.

- docent:
Zoals altijd: uitstekend!!

- digitale vorm: Prima. Vind het eigenlijk wel plezierig dat deze cursussen geen reistijd vragen. Dus, een vondst!!

Heel leuk dat een foto’s van artefacten laat zien en dat je verbanden tussen op verschillende plaatsen gevonden artefacten laat zien (voorbeeld: van goden, maar ook van planten, zoals afbeeldingen van acanthus bladeren die op tabletten in Jemen zijn gevonden en die je later in de tijd op diverse andere plaatsen vindt, zoals in Frankrijk, NL-paleizen).

 

Beppie Giesbers en Teun van Noord

- inhoudelijk: Heel interessant en verrijkend

- docent:Enthousiast en deskundig. 

- digitale vorm:

Op zich goed. Kaarten niet altijd even duidelijk. 
 

Ignace en Marie Jeanne Becaus-Pieters

Wij hebben al 3 digitale lessenreeksen gevolgd en starten deze avond met veel genoegen de 4de reeks “Islamitische Architectuur ...”.

We hebben ons vol vertrouwen ingeschreven bij de start van de eerste reeks over de Zijderoute vooral omdat we veel ervaring hadden met jouw hoogkwalitatieve reisbegeleiding. Ook omdat deze digitale cursussen kunnen gevolgd worden als “gesneden brood” zonder verplaatsingen naar Amsterdam!

De lessenreeksen geven een zeer goed overzicht en inzicht zowel vanuit historisch, cultureel, religieus als politiek standpunt. 

De cursussen zijn bevattelijk en degelijk opgemaakt en zeer goed geÔllustreerd met cultureel belangrijke items en vooral massa’s landkaarten.

Kortom elke les van 1,5 uur opent een wereld van kennis en wetenswaardigheden over het Midden-Oosten en het Verre-Oosten. Een grote toegevoegde waarde is zeker dat de geschiedenis van de Oosterse Wereld ook vanuit hun leefwereld benaderd wordt en niet alleen vanuit de Europese (vooral Grieken en Romeinen, Kruisvaarders, Heilige Roomse Rijk, etc...) geschiedenis.

Je bent een goede leermeester. Je  brengt de leerstof zeer vlot en doorleefd. Om hiervan nog lang te kunnen nagenieten, hadden  we graag digitaal de syllabus of de uitgeschreven versie ontvangen.

 

Maarten van Poll

Ik heb de cursus Het Midden Oosten erg gewaardeerd, zo zeer dat ik graag nůg een volgende cursus volg.

Inhoudelijk voldeed de cursus aan mijn verwachtingen. Een mooie opbouw naar de huidige tijd, en ook de meest recentelijke ontwikkelingen kwamen goed aan de orde.

En de digitale vorm vind ik prima. Ik hoef er niet voor te reizen, het feit dat ik je ken maakt het digitale aspect misschien nog gemakkelijker te hanteren, en ik kan het overal waar ik ben volgen.


Els van der Werff

Beste Noyan, ik kan natuurlijk heel kort zijn met mijn evaluatie.
Beide cursussen ( de Zijderoute en een wereld tussen de wereldrijken) waren inhoudelijk zeer interessant en zeer goed voorbereid.

Mooie beelden.
Dank

 

Paul & Trees Jonckheere – de Muynck

 We geven je met plezier wat feedback betreffende de digitale cursus “De zijderoute”.

 - inhoudelijk: vonden we het zeer interessant. Mooi gedocumenteerd met een mooi overzicht van zowel de oostelijke als de westelijke kant van de route.

- docent: een zoete herinnering aan de bevlogen verteller, die ons in Iran heeft begeleid. Humoristisch, veel zin voor detail, helder de evolutie geschetst met een duidelijke rode draad

- digitale vorm: perfect, zeer verstaanbaar en duidelijk. Voor herhaling vatbaar

 Het was heel leuk je nog eens te horen, we wachten op nog meer van dat,

 

Joke van Lith

Ik vond de cursus de Zijderoute heel interessant. 
Wat te zeggen over de docent: 
Stijl heel bekend na mijn reis naar Iran met je . Veel info: ik heb veel geschreven anders zou ik het niet kunnen onthouden. De cursus is mooi opgebouwd en zeer informatief.

Op dit moment is de digitale vorm okť. Gelukkig kan het in deze Coronatijd niet anders.


Henk Pasma

Ik vond de cursus inhoudelijk goed: de wereld tussen Iran(de rol van de Parthen) en het Romeinse Rijk.

De reisroute voerde langs gebieden die we nog niet hadden bereisd, Met name Oman en Jemen en de maritieme zijderoute vond ik interessant.

Interessant was zeker de route over het Arabisch schiereiland richting Petra en Gaza. Judea, de Nabatea waren voor mij nieuw en zeer instructief.

In het gedeelte over Libanon liet je veel ons bekende beelden zien uit het Nationaal Museum in Beirut. Baalbek was interessant om nog eens te ervaren.
Alles bij elkaar een leuke virtuele rondreis door een prachtig gebied onder jouw enthousiaste leiding.

Ik ga graag nog eens met jou virtueel op reis.

 

Bibi Bšr

Ik volgde de cursus een wereld tussen de wereldrijken.
De insteek van de Maritieme zijderoute sprak mij zeer aan.
Voor mij  nieuwe goed gedocumenteerde feiten over het de vroege Arabische wereld waren heel interessant.

De handelswegen over het schiereiland en de beperkingen welke de Romeinen aanvankelijk hadden gelet op hun nautisch kunnen waren ook een bijzonder aspect.

Wat betreft het IsraŽl gedeelte waar ik privť enige malen was en rondgetrokken ben met een IsraŽlisch”” familielid””  die zeer op zijn land betrokken was  vond ik heel interessant om te ervaren  hoe de cultuur zich verhield  ten opzichte van andere rijken. 

Voor mij was dat een Eye opener.

Libanon was niet wezenlijk nieuw na onze laatste reis maar goed om weer te bereizen.

Docent: 

Je enthousiasme is groot, dat weet je goed over te brengen.
Je grote interesse voor onderlinge  beÔnvloeding van de diverse culturen kwam wat mij betreft prima uit de verf. 
De beeldkwaliteit was goed. 
Zeker in het Coronatijdperk een goed surrogaat.

 Ik ben zeker van plan nog eens een on line cursus bij Parsaban te volgen en wens je veel succes toe om je reizigers van toen enthousiast te houden.