banner
P1011484

Cultuurhistorische reis ArmeniŽ & GeorgiŽ, "Aan de rand van de wereldrijken" 16 dagen

Parsaban organiseert in 2020 wederom een cultuur historische reis naar ArmeniŽ en GeorgiŽ in trans-Kaukasus of anders gezegd de Zuidelijke Kaukasus.

Het gebied verkeerde al in de oudheid aan de periferie van grote wereldmogendheden.
Het Perzische en Romeinse Rijk voerden voor eeuwenlang bittere oorlogen met elkaar om de heerschappij over dit strategisch gebied.
Voor een lange periode waren het de Iraanse dynastieŽn zoals de Achaemeniden, Parthen en Sasaniden die over deze regio regeerden, waardoor het Zoroastrisme de dominante religie werd.

In de 4e eeuw bekeerde een groot deel van de ArmeniŽ en GeorgiŽ zich tot het christendom, waardoor ze een totaal nieuwe weg insloegen.

In de 8e eeuw werd het gebied onderdeel van het Islamitisch kalifaat en de Islam werd binnen de regio verspreid. Het gebied werd later veroverd door Seljukse turken, Mongolen, Iraanse Safaviden, de Ottomanen en tenslotte de Russen.

Kortom het is een gebied met een oude turbulente geschiedenis, waar machthebbers, culturen en religies elkaar in rap tempo afgewisseld hebben.

Gedurende de reis nemen we u aan de hand van lezingen en verhandelingen mee naar de verre geschiedenis van de regio. U maakt onder meer kennis met het rijk van Urartu waarvan de ArmeniŽrs volgens historici afstammen en met de oude koninkrijken Karthli en Iberia die onderdeel uitmaakten van het gebied van het huidige GeorgiŽ.

We staan stil bij de bijzondere kunst- en architectuurstijl, vooral vertaald in de bouw van magistrale kerken, kathedralen en kloosters maar ook in andere unieke artistieke expressies zoals de miniatuurkunst en bas-reliŽf sculpturen.

Ook de moderne geschiedenis in de zuidelijke Kaukasus krijgt veel aandacht.

Nieuwe regionale mogendheden zoals Turkije, Iran en Rusland, wedijveren tot op de dag van vandaag om politieke, militaire, religieuze en culturele invloed in het gebied.

De moderne geschiedenis van ArmeniŽ is doordrenkt met trauma’s.

Vooral de collectieve deportatie van ArmeniŽrs begin 20ste eeuw door Turkije, bekend als Armeense Genocide en de verwoestende oorlog met Azerbaijan om de enclave Nagorno Karabakh hebben diepe wonden geslagen. Maar komen de vijanden van ArmeniŽ alleen van buitenaf of ook van binnenuit?

De nationale geschiedschrijving van GeorgiŽ beperkt zich tot de korte glorietijd van de 12e eeuw, de tijd van David de Bouwer en zijn klein-klein dochter koningin Tamar, maar zwijgt over de periode die daarna komt. Een periode van meer dan 500 jaar van onderworpenheid aan de Perzen en de Turken om in de 19 eeuw plaats te maken voor de Russen en later het Sovjet Rijk.

Het GeorgiŽ van vandaag is naarstig op zoek naar een nieuwe nationale identiteit en dit is tegelijk de uitdaging waar de nieuwe leiders van het land voor staan; want de nieuwe nationale identiteit kan tot gevolg hebben het onderdrukken van de natuurlijke diversiteit in het land.

Parsaban nodigt u uit om kennis te maken met deze twee oude naties, die hoewel op de wereldkaart minuscule vlekken zijn, beiden een grootse en rijke cultuur vertegenwoordigen. Dit levert een unieke reis op langs vele werelderfgoed monumenten, allen gelegen in een wonderschoon landschap.


Reisleiding op academisch niveau
Deze reis wordt begeleid door een reisleider met zeer gedegen kennis van de geschiedenis van de oudheid, moderne geschiedenis, kunst en architectuur van het gebied.

Cursus ArmeniŽ & GeorgiŽ (een cultuur historische verkenning)
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de cursus ArmeniŽ & GeorgiŽ. De cursus neemt een hele dag in beslag, waarbij aan de hand van een PowerPoint presentatie de geschiedenis van het gebied chronologisch wordt besproken.

Tevens ontvangt u een exemplaar van de syllabus "Geschiedenis van ArmeniŽ en GeorgiŽ", historische kaarten en timelines.

Karakter van de reis:
De groepsreizen van Parsaban hebben een cultuur historisch karakter.
De bedoeling daarvan is dat u uw ervaringen tijdens de reis goed kunt plaatsen in de culturele en historische ontwikkelingen van het gebied waardoor uw reis een diepgaand karakter krijgt. De verhandelingen/lezingen tijdens de reis worden gehouden op een voor ieder toegankelijke wijze.

Naast de excursies en lezingen/verhandelingen is er ook ruimte voor individuele activiteiten.
De excursies zijn zodanig gepland dat u desgewenst een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kan, vooral in de grote steden. Er worden soms gezamenlijke maaltijden geÔnitieerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen.

P5110886

Reisroute:

Dag 1 Amsterdam – Tbilisi

Dag 2
Tbilisi (stadsexcursie)

Dag 3
Tbilisi – Gudauri (via Mtskheta & Tsminda Sameba kerk)

Dag 4
Gudauri – Kutaisi
(via Gori & Uplistsikhe)

Dag 5
Kutaisi – Bakuriani
(via Bagrati & Gelati)

Dag 6
Bakuriani – Gyumri (ArmeniŽ)
(via Vardzia)

Dag 7
Gyumri (stadsexcursie)

Dag 8
Gyumri – Yerevan
(
Via Etchmiadzin & Zvartnots)

Dag 9
Yerevan (stadsexcursie)

Dag 10
Yerevan
Excursie Garni & Geghard

Dag 11
Yerevan - Goris
( Via Khor Virap en Noravank)

Dag 12
Goris – Jermuk
(Via Khndzoresk & Tatev klooster)

Dag 13
Jermuk – Dilijan
(via Sevan)

Dag14
Dilijan Tbilisi
( via Haghpat)

Dag15
Tbilisi
(Excursie Davit Gareja)

Dag16
Tbilisi - Amsterdam
 

Klik op de kaart voor
foto[8].Armenie georgie-1

Reisleiding P9251566

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen voor Parsaban naar landen in het Midden-Oosten, Kaukasus en Centraal AziŽ.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Hij beheerst de Nederlandse en Farsi taal vloeiend en heeft in Nederland gewerkt als beŽdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie.
Ook beheerst hij de Engelse, Spaanse en Arabische taal.

Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden Oosten en de oosterse (Islamitische ) kunst en architectuur.

Hij beschikt over een unieke kennis van westerse en oosterse iconografie, oosterse epigrafie, islamitische kalligrafie en andere vormen van ornamentale decoraties in oude en moderne architectuur.

Fotogalerie
 Oude manuscripten Instituut Matenadaran  Yerevan

Reisleiding b9433a489741b699a0b5346e2bd7e7

Margot Verkaik werkt sinds 2014 voor Parsaban als reisleider.
Zij staat bekend als een uitstekende organisator en een enthousiaste verteller!

Nadat ze de Perzische taal had geleerd, begon ze haar carriŤre als reisleider Iran bij Parsaban.

Na intensieve training en bijscholing heeft ze zich inmiddels ontwikkeld tot reisleider voor ArmeniŽ en GeorgiŽ.


Zij heeft veel kennis over de geschiedenis, kunst en architectuur van het gebied. Zij kan u ook veel vertellen over de christelijke iconografie en hagiografie van beide landen.

 

 

 

 

 

© PARSABAN, 2008-2021

Fotogalerie  Oude manuscripten Instituut Matenadaran  Yerevan