banner
IMG5522

"De reuzenstenen van de Goden"
Cultuurhistorische reis naar Libanon (12 dagen)

Parsaban organiseert cultuurhistorische groepsreizen naar Libanon vanwege de fascinerende en rijke geschiedenis, de wonderschone paleizen, kloosters, moskeeŽn, Romeinse tempels en burchten en de biodiversiteit.

Deze reis naar Libanon laat je kennis maken met een smeltkroes aan etnische en religieuze groeperingen, met mondaine steden als Beiroet en middeleeuwse bergdorpen als Deir Al Qamar en met een zeer gevarieerd landschap van aloude cederbossen tot aan de prachtige grotten van Jeita.

Libanon maakt deel uit van de vruchtbare sikkel, het gebied rond de Eufraat en Tigris en de Middellandse Zee, waar omstreeks 8500 v. Chr. de eerste landbouw ontstond.
Tussen 1500 en 400 v.Chr. woonden in dit gebied de FeniciŽrs die een bloeiende maritieme cultuur hadden. We bezichtigen de indrukwekkende bouwwerken die deze bekwame zeevaarders achtergelaten hebben in historische nederzettingen als Tyrus, Sidon en Byblos en verdiepen ons in hun rijke cultuur en geschiedenis.

In de 1e eeuw v.Chr. viel het huidige Libanon onder de heerschappij van het Romeinse Rijk en maakte deel uit van de Romeinse provincie Syria.
We bezoeken de adembenemende tempels van Baalbek (UNESCO) waar de grootste tempel van Jupiter die de Romeinen hebben gebouwd te bewonderen is. U zult versteld staan van de ‘goddelijke’ proportie en ornamentale details van de tempels van Jupiter, Bacchus en Venus.

De Qadisha vallei (UNESCO) staat bekend als ‘de heilige vallei’. Sinds de 5e eeuw hebben (vervolgde) christenen hier hun toevlucht gezocht. Zij hakten uit de rotsen kapellen en kloosters en een aantal van deze kloosters zijn nog in gebruik. We brengen tijdens deze reis een bezoek aan de mooiste van deze prachtig gelegen kloosters.

In de 7e eeuw werd het gebied ingelijfd door het Islamitische Kalifaat en namen de Umayyaden de macht over. We bezichtigen de intrigerende Umayyidische ruÔnestad in de Bekaavallei, Aanjar. (UNESCO) De Bekaavallei staat inmiddels bekend om zijn wijnen en we laten niet na een bezoek te brengen aan de oudste en beste wijnmakers van Libanon.

De kruisvaarders drongen in de 12e eeuw het gebied binnen en bouwden formidabele burchten in Tripoli en Sidon waaraan we een bezoek brengen.

Met de verovering van Jerusalem door Saladin Ayubi brak een nieuw tijdperk aan met de opeenvolgende Islamitische dynastieŽn van de Mammelukken en Ottomanen die een unieke en interessante invloed hebben gehad op de bestaande kunst en architectuur, zoals in het bijzonder te bewonderen in Tripoli en het prachtige paleis van Beitedinne.

Kortom een reis waarin natuur, cultuur, en religie per uur verschilt, botst, vermengt en overrompelt.

Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:
Tijdens de reis wordt u getrakteerd op lezingen/verhandeling die in het teken staan van de geschiedenis, kunst en architectuur van Libanon en de levant.

Op een toegankelijke en meeslepende wijze wordt inzicht verschaft in de complexe geschiedenis van het land en de religieuze/etnische verhoudingen.
Ook staan we stil bij de prachtige kunst en -architectuur van Libanon.

Excursies:
Bij deze reis zijn vele excursies inbegrepen die afhankelijk van het gebied in het teken staan van de natuur, de architectuur, de historie of het leven van alledag in Libanon. Naast de vele interessante excursies en verhandelingen is er in de steden zoals Beiroet , Tripoli en Zahle voldoende tijd voor individuele activiteiten. De excursies zijn zodanig gepland dat u vaak een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kan.

Er worden soms gezamenlijke maaltijden geÔnitieerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen en gezellig in een plaatselijk restaurant aanschuiven.

Cursussen voorafgaand aan de reis:
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de Cursus Voorbereiding Lebanon. In deze cursus maakt u aan de hand van een PowerPoint presentatie kennis met de geschiedenis van het land. Deze cursus ziet erop toe dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun historische context kunt plaatsen.

Bij de cursus is inbegrepen syllabus Libanon; Een Cultuurhistorische Verkenning (publicatie Parsaban)


Algemene lezingen
Naast deze voorbereidende bijeenkomst organiseert Parsaban regelmatig algemene lezingen voor de reizigers.

Lees meer over het aanbod van onze lezingen op dit moment >>>

IMG0275

Reisroute:

Dag 1
Amsterdam - Beiroet

Dag 2
Beiroet, stadsexcursie
Namiddag: vrij

Dag 3
Beiroet, stadsexcursie

Dag 4
Beiroet-Jeita-Harissa-Byblos (UNESCO)

Dag 5
Byblos-Rachana-Balamand- Tripoli

Dag 6
Tripoli- Qozhaya vallei (UNESCO)- Bcharre

Dag 7
Bcharre- Bergroute- Baalbek (UNESCO)- Faqra- Qsarnaba- Zahle

Dag 8Zahle-Aanjar (UNESCO)-Ksara-Zahle

Dag 9
Zahle-Beitedinne Palace -Deir el Qamar- Barouk natuurreservaat

Dag 10
Deir Al Qamar- Mleeta- Tyr (UNESCO)

Dag 11
Tyr-Sidon-tempel van Echmoun- Magdouche-Beiroet

Dag 12
Beiroet- Amsterdam

klik op de kaart voor
foto.jpg.2-1

item4

Reisleiding P9251566

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen voor Parsaban naar landen in het Midden-Oosten, Kaukasus en Centraal AziŽ.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Hij beheerst de Nederlandse en Farsi taal vloeiend en heeft in Nederland gewerkt als beŽdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie.
Ook beheerst hij de Engelse, Spaanse en Arabische taal.

Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden Oosten en de oosterse (Islamitische ) kunst en architectuur.

Hij beschikt over een unieke kennis van westerse en oosterse iconografie, oosterse epigrafie, islamitische kalligrafie en andere vormen van ornamentale decoraties in oude en moderne architectuur.

 

© PARSABAN, 2008-2021

item4