banner
IMG4284

"Mythen van mozaÔek"
Cultuurhistorische reis naar JordaniŽ (13 dagen)

Parsaban organiseert in het najaar van 2020 een cultuurhistorische reis naar JordaniŽ.

Tijdens deze 13 daagse reis door JordaniŽ maakt u diepgaand kennis met de rijke geschiedenis, kunst, natuur en architectuur van JordaniŽ. Het gebied dat thans JordaniŽ wordt genoemd, lag in de oudheid strategisch op de belangrijke handelsroutes tussen oost en west en werkte als magneet op grote wereldrijken.
De Perzen, Seleuciden, Romeinen, Byzantijnen en Arabische veroveraars zijn allen ooit heer en meester geweest over JordaniŽ en hebben hun sporen achtergelaten.

De NabateeŽrs stichtten er een machtig koninkrijk met als hoofdstad legendarisch Petra (UNESCO) dat we grondig zullen verkennen. We bezichtigen ook minder bekende maar minstens net zo fascinerende bouwwerken van dit mysterieuze volk uit de oudheid. In het indrukwekkende museum van Wadi Musa zult u veel kennis opdoen over de architecten van ťťn van de zeven wereldwonderen.

Voor de Romeinen was provincie Arabia, gelegen in huidig JordaniŽ, economisch en militair van groot belang waardoor er veel geÔnvesteerd werd in monumentale bouwwerken.
Deze reis brengt u langs de prachtige Romeinse steden Jerash, Umm Qais, en het minder bekende Um aj- Jimal.

Nergens in het Midden-Oosten zijn zo veel schitterende Byzantijnse MozaÔeken te bewonderen als in JordaniŽ. In de stad en omgeving van Madaba, ooit een belangrijk Romeins/Byzantijnse stad, bevinden zich zeer bijzondere mozaÔeken waarvan enkelen op de UNESCO-erfgoedlijst staan. Tijdens de reis krijgt u uitgebreid tekst en uitleg over de mythologische verhalen en geografische kaarten die op deze wonderschone mozaÔeken afgebeeld staan.

JordaniŽ heeft zijn faam ook te danken aan de bijbelse rivier waarin Jezus Christus werd gedoopt (UNESCO), en Mount Nebo als de berg waar Mozes uitkeek over het beloofde land. We brengen tijdens de reis een bezoek aan beide belangrijke pelgrimsoorden die zijn uitgegroeid tot bijzondere religieuze plaatsen.

De 7e eeuw werd de eeuw van de Islamitische veroveringen in het Midden-Oosten.
De eerste moslim veroveraars, de Omajjaden, hebben unieke bouwwerken in JordaniŽ achtergelaten zoals Qasr Amra (UNESCO) en het prachtige Ummajadische paleis op de berg in Amman, waaraan we deze reis een bezoek zullen brengen.

Al deze kunst, cultuur en religieuze plaatsen zijn omringd en vaak gelegen op of in het overweldigende natuurschoon van JordaniŽ. Deze reis brengt u niet alleen naar de befaamde Wadi Rum woestijn maar ook naar het minder bekende Azraq Wetland Reserve met zijn vele vogelsoorten en het grootste natuurreservaat van JordaniŽ, Dana Biosphere Reserve. Tijdens de reis stoppen we bij prachtige uitzichtpunten, diepe kloven, doen we ons te goed aan de natuurlijke hete waterbronnen van Ma’in in wadi Zarqa, en sluiten we af met een verblijf aan de legendarische Dode Zee.

Kortom, een reis met een uniek programma waarin naast de wereldberoemde monumenten ook ruimte is gemaakt voor minder toeristische bezienswaardigheden en de prachtige natuur van JordaniŽ.

Reisleiding op academisch niveau
Deze reis wordt begeleid door een Nederlands sprekende reisleider met zeer gedegen kennis van de geschiedenis van de oudheid, moderne geschiedenis, kunst en architectuur van JordaniŽ.

Excursies:
Bij deze reis zijn vele excursies inbegrepen die afhankelijk van het gebied in het teken staan van de natuur, de architectuur, de historie of het leven van alledag in JordaniŽ. Naast de vele interessante excursies en verhandelingen is er in de steden meestal voldoende tijd voor individuele activiteiten. Er worden soms gezamenlijke maaltijden geÔnitieerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen.

Cursussen voorafgaand aan de reis:
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de Cursus Voorbereiding JordaniŽ. In deze cursus maakt u aan de hand van een PowerPoint presentatie kennis met de geschiedenis van het land. Deze cursus ziet erop toe dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun historische context kunt plaatsen.

Bij de cursus is inbegrepen syllabus JordaniŽ; Een Cultuurhistorische Verkenning (publicatie Parsaban)

Algemene Lezingen: Naast de voorbereidende bijeenkomst voor deze reis organiseert Parsaban regelmatig algemene lezingen voor de reizigers.

Lees meer over het aanbod van onze lezingen op dit moment >>>

IMG3777

Reisroute:

Dag 1
Amsterdam - Amman

Dag 2
Amman, stadsexcursie

Dag 3
Amman - Umm Qais - Jerash - Amman

Dag 4
Amman - Umm aj Jimal - Qasr al Hallabat - Qasr Azraq - Azraq

Dag 5
Azraq Wetland Reserve - Qasr Amra (UNESCO) - Qasr Kharanah
- Madaba

Dag 6
Madaba - Mount Nebo - Madaba

Dag 7
Madaba - Umm ar Rasas (UNESCO) - Machaerus - Dead Sea Panoramic View - Ma'in hot Springs

Dag 8
Ma'in - Shobak - Klein Petra - Wadi Musa

Dag 9
Wadi Musa - Petra (UNESCO) - Wadi Rum (UNESCO)

Dag 10
Wadi Rum - Dana Biosphere Reserve

Dag 11
Dana - Lot/Museum of Lowest Point - Dead Sea Resort

Dag 12
Dode Zee - Betanie (UNESCO) - Dode Zee

Dag 13
Dode Zee - luchthaven Amman - Amsterdam

 

klik op de kaart voor
foto.jpg.2-1

Reisleiding P9251566

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen voor Parsaban naar landen in het Midden-Oosten, Kaukasus en Centraal AziŽ.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Hij beheerst de Nederlandse en Farsi taal vloeiend en heeft in Nederland gewerkt als beŽdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie.
Ook beheerst hij de Engelse, Spaanse en Arabische taal.

Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden Oosten en de oosterse (Islamitische ) kunst en architectuur.

Hij beschikt over een unieke kennis van westerse en oosterse iconografie, oosterse epigrafie, islamitische kalligrafie en andere vormen van ornamentale decoraties in oude en moderne architectuur.

 

© PARSABAN, 2008-2021