banner
item4

Helleense heersers van de boven- en onderwereld

Cultuurhistorische groepsreis Noord-Griekenland (15 dagen)


Noord-Griekenland herbergt imposante archeologische opgravingen en artefacten uit de Helleense, Romeinse en Byzantijnse periode en beschikt over een aantal magnifieke natuurgebieden waaraan we deze reis een bezoek brengen.

Grote heersers als Alexander de Grote, Philip II en Ali Pasha hebben in Noord-Griekenland indrukwekkende sporen achtergelaten die we tijdens de reis zullen aandoen. We staan stil bij hun levens en de historische rol die zij hebben gespeeld in de relatie tussen Europa en AziŽ.

We brengen tijdens de reis een bezoek aan het graf van Aristoteles en de school van Aristoteles en staan stil bij de filosofische leer en invloed van deze grote denker.

De oppergod Zeus troont in Noord-Griekenland op zijn zetel in de berg Olympus, en het orakel van Dodona en de rivier van de onderwereld zijn onbekende mystieke schoonheden waaraan we tijdens de reis een bezoek brengen.

Byzantijnse monniken stichtten in Noord-Griekenland autonome staten met prachtige kloosters in ongerepte natuur, waaraan we per boot en te voet een bezoek brengen.

Monniken waken in deze gebieden nog altijd over unieke Byzantijnse kunstschatten, iconen, mozaÔeken en artefacten die we tijdens de reis kunnen bewonderen in een aantal musea.

Behalve naar deze culturele hoogtepunten brengt deze reis u naar de hoogtepunten in het natuurgebied van de Vikoskloof, de diepste kloof op aarde, en het natuurgebied van de Presba meren, gelegen tussen Griekenland, AlbaniŽ en MacedoniŽ.

Tijdens de reis overnachten we in comfortabele 4* hotels in sfeervolle steden, bergdorpen en natuurgebieden die onbekend zijn bij het massa toerisme, en veelal bekend zijn met de gastronomische Griekse keuken.


Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:


De reis wordt begeleid door Noyan Sahami die u tijdens de reis zal trakteren op vele kunsthistorische verhandelingen. U zult uitgebreide tekst en uitleg krijgen over de bezienswaardigheden gedurende de reis. Hij zal u op een meeslepende wijze begeleiden naar "de boven- en onderwereld".

Naast de vele interessante excursies en verhandelingen is er in de steden voldoende tijd voor individuele activiteiten. De excursies zijn zodanig gepland dat u vaak een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kan.

Er worden soms gezamenlijke maaltijden geÔnitieerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen en gezellig in een plaatselijk restaurant aanschuiven.


Voorbereidende bijeenkomsten voorafgaand aan de reis:

Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de Cursus Voorbereiding Noord-Griekenland. In deze cursus maakt u aan de hand van een PowerPoint presentatie kennis met de (kunst) geschiedenis van het gebied.
Deze cursus ziet erop toe dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun (kunst)historische context kunt plaatsen.

Bij uw reis zijn tevens inbegrepen de volgende lezingen ter voorbereiding op uw reis:

- Digitale lezing Alexander & Philippus; de grondleggers van een wereldrijk (voorafgaand aan de reis)

- Digitale lezing Byzantijnse architectuur in een notendop


Extra maatregelen m.b.t. coronavirus:

Wij willen weer gaan reizen maar op een veilige en verantwoorde wijze.
We voeren deze reis uitsluitend uit als het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat toelaat, dus alleen bij kleurcode geel of groen.

Om aan deze reis deel te kunnen nemen dient u gevaccineerd te zijn door een in de EU erkend vaccin, thans: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen.
Dit vereiste geldt ook voor de reisleider, plaatselijke gids(en) en de chauffeur(s).

Griekenland gaat weer open voor de reizigers vanaf 15 mei. De hotels, restaurants, musea en andere bezienswaardigheden openen hun deuren.

We zullen u enkele weken vůůr vertrekdatum van de reis informeren over de actuele regels ter plaatse. Deze regels veranderen namelijk zeer snel gezien de verwachtte vaccinaties en versoepelingen.

We beperken de groepsgrootte voor deze reis tot 16 deelnemers en we maken gebruik van een grote bus met 45 zitplaatsen zodat u- indien gewenst- tijdens de reis zoveel als mogelijk afstand kunt houden.

banner6

Reisroute:

Dag 1
Amsterdam - Thessaloniki

Dag 2
Thessaloniki
stadsexcursie

Dag 3
Thessaloniki
Excursie Athos(UNESCO), Stageira & Arnaia

Day 4
Thessaloniki-Kavala
via Kasta Tombe_opgravingen Philippi(UNESCO)

Dag 5
Kavala - Archeologisch park en museum van Dion - Litochoro

Dag 6
Litochoro, excursie nationaal park Olympus

Dag 7
Litochoro - Meteora(UNESCO) -Metsovo

Dag 8
Metsovo - Ioannina

Day 9:
Ioannina
Excursie naar Dodona en Acherondas rivier

Dag 10
Ioannina
Excursie Vikos kloof


Dag 11
Ioannina - Kastoria

Day 12
Kastoria - Presba National Park

Day 13
Presba National Park - Mieza - Naoussa - Veria

Day 14
Veria - Vergina - Pella - Thessaloniki

Dag 15
Thessaloniki - Amsterdam

Reisleiding P9251566

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen voor Parsaban naar landen in het Midden-Oosten, Kaukasus en Centraal AziŽ.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Hij beheerst de Nederlandse en Farsi taal vloeiend en heeft in Nederland gewerkt als beŽdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie.
Ook beheerst hij de Engelse, Spaanse en Arabische taal.

Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden Oosten en de oosterse (Islamitische ) kunst en architectuur.

Hij heeft diepgaande kennis over Griekse, Romeinse en Byzantijnse (kunst)geschiedenis en iconografie.

© PARSABAN, 2008-2021