banner
Italica3

Moros y Cristianos

Kunsthistorische groepsreis "Al Andalus" Spanje (12 dagen)


Al sinds de prehistorische tijd is AndalusiŽ de poort waardoor stammen het huidige Spanje binnentrokken. Er zijn bijzondere grafmonumenten rondom Antequera die te herleiden zijn tot de oudste prehistorische culturen en het legendarische rijk Tartessos, waaraan we tijdens deze reis een bezoek brengen.

Bij Cadiz, de oudste nederzetting van Europa, bevinden zich mooie opgravingen en artefacten van de FeniciŽrs die we tijdens de reis zullen bewonderen.

Door de Romeinen werd de provincie Baetica gesticht waarvan de havenplaats Baelo en de veteranen stad Italica interessante archeologische opgravingen herbergt die we tijdens deze reis aandoen.

Maar de grootste invloed ging uit van de acht eeuwen durende Arabische overheersing waarin AndalusiŽ haar politieke en culturele bloeitijd beleefde.
Voor de huidige wetenschappelijke disciplines als genees-, natuur-, aardrijks-, reken en sterrenkunde werden in Al Andalus in deze periode de grondslagen gelegd.
Aan Arabische geleerden uit dit gebied is te danken dat het cultuurgoed uit de Oudheid werd bewaard en vertaald waarmee zij aan de wieg stonden van de Renaissance.

Bovenal stamt de magnifieke architectuur van AndalusiŽ uit deze tijd; de Mezquita, de stad Medina Az Zahara, de Giralda, Arabische baden en het Alhambra.

Tijdens deze reis zullen we uitgebreid ingaan op de bijzondere kunsten, ambachten, en symboliek die verwerkt zijn in deze architectonische hoogstanden.

Hoewel de christenen met harde hand de Moren en Joden in de 15 e eeuw verdreven, bewijst de architectuur van Sevilla tegelijk dat de christelijke herovering uit cultuurhistorisch oogpunt geen breuk tot gevolg had. Arabische bouwkundige en ornamentele tradities werden door Moorse ambachtslieden bewaard en toegepast op nieuwe christelijke gebouwen.
Het beroemdste en mooiste voorbeeld van deze zogenoemde Mudejarstijl is het wonderschone paleis van Peter de Wrede in Sevilla waaraan we tijdens deze reis een bezoek brengen.

De prachtige steden Baeza en Ubeda (UNESCO) worden gekenmerkt door architectuur van de Renaissance maar voegen zich tegelijkertijd harmonisch in hun Moors-Arabische verleden. Hier wordt zichtbaar hoezeer het Arabische AndalusiŽ van invloed is geweest op de Renaissance van Europa.

Naast het cultureel erfgoed valt AndalusiŽ ook op door zijn veelvoud aan uiteenlopende landschappen en grote beschermde natuurgebieden. We doen twee beschermde natuurgebieden aan; Parque Natural de Los Alcornocales met de prachtige witte plaatsjes Gaucin en Jimena de la Frontera en het Parque Natural del Torcal met indrukwekkende rotsformaties van kalksteen.

We overnachten tijdens de reis in prachtige paradores en 4 sterren hotels.
In de steden zijn de hotels rustig maar op loopafstand van bezienswaardigheden en restaurants gelegen.

In de meer afgelegen maar paradores zijn heerlijke diners inbegrepen.


Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:


De reis wordt begeleid door Noyan Sahami die tijdens de reis met zijn verhandelingen de oudheid tot leven weet te wekken en door zijn kennis van de taal en cultuur vele deuren voor u weet te openen.

Tijdens de reis krijgt u uitgebreide tekst en uitleg over de (kunst)geschiedenis van AndalusiŽ

Naast de vele interessante excursies en verhandelingen is er in de steden voldoende tijd voor individuele activiteiten. De excursies zijn zodanig gepland dat u vaak een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kan.

Er worden soms gezamenlijke maaltijden geÔnitieerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen en gezellig in een plaatselijk restaurant aanschuiven.


Voorbereidende bijeenkomst voorafgaand aan de reis:

Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de Cursus Voorbereiding AndalusiŽ. In deze cursus maakt u aan de hand van een PowerPoint presentatie kennis met de (kunst) geschiedenis van het gebied.

Deze cursus ziet erop toe dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun (kunst)historische context kunt plaatsen.

Algemene lezingen

Naast deze voorbereidende bijeenkomst organiseert Parsaban regelmatig algemene lezingen/cursussen voor de reizigers.

Lees meer over het aanbod van onze lezingen/cursussen op dit moment >>>

DSC0715

Reisroute:

Dag 1
Amsterdam - Malaga - Ronda

Dag 2
Ronda- Ronda la Vieja

Dag 3
Ronda-GaucŪn-Jimena de la Frontera-Baelo Claudia- Vejer de la Frontera

Day 4
CŠdiz – Jerez de la Frontera – Sevilla

Dag 5
Sevilla

Dag 6
Sevilla – ItŠlica – Carmona – Medina Azahara – Cůrdoba

Dag 7
Cůrdoba

Dag 8
Cůrdoba – Ubeda – Baeza - Jaťn

Day 9:
Jaťn – AlcalŠ la Real – Granada

Dag 10
Granada

Dag 11
Granada – Santa Fe – Parque Natural del Torcal – Dolmens – Antequera

Day 12
Antequera – Malaga - Amsterdam
 

Reisleiding P9251566

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen voor Parsaban naar landen in het Midden-Oosten, Kaukasus en Centraal AziŽ.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Hij beheerst de Nederlandse en Farsi taal vloeiend en heeft in Nederland gewerkt als beŽdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie.
Ook beheerst hij de Engelse, Spaanse en Arabische taal.

Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden Oosten en de oosterse (Islamitische ) kunst en architectuur.

Hij beschikt over een unieke kennis van westerse en oosterse iconografie, oosterse epigrafie, islamitische kalligrafie en andere vormen van ornamentale decoraties in oude en moderne architectuur.

© PARSABAN, 2008-2021