banner

Cultuur historische groepsreis Iran "Kooplieden, dichters en pelgrims" 18 dagen vakantie Iran

Deze reis voert u via de oude Zijderoute vanaf het uiterste noordoosten van Iran naar het uiterste noordwesten. Al sinds de oudheid reizen karavanen van kooplieden en pelgrims deze route.

De reis begint in de stad Mashhad, niet alleen de hoofdstad van de legendarische provincie Khorasan en bakermat van de middeleeuwse Iraanse kunst en literatuur maar thans ook een universiteitsstad met veel mondaine IraniŽrs.

We bezichtigen vanuit Mashhad de kroonjuwelen van de provincie Khorasan; het prachtige complex van Imam Reza en de steden Neyshabur en Tus, waar middeleeuwse Perzische denkers en dichters als Ommar Khayyam en Ferdowsi hun mausoleum hebben.

We reizen verder naar de stad Gonbad-e Kavus in de provincie Golestan, een etnische smeltkroes bestaande uit Iraanse Turkmenen, ArmeniŽrs, GeorgiŽrs en Perzen.

We vervolgen de reis langs de oude Zijderoute naar de historische provincie Semnan grenzend aan de woestijn Dasht-e Kavir en bezoeken de steden Damqan en Bastam met een roemrijk verleden. Hier hebben vele vroegmiddeleeuwse bouwwerken de tand des tijd en de zwaarden van steppenkrijgers overleefd.

We reizen langs de monumentale steden Ardabil en Tabriz naar het Urumia Zoutmeer in het noordwesten, ter hoogte van 2400 meter, waar het Iraanse en Armeense plateau elkaar kruisen.

Dit gebied behoorde ooit tot het koninkrijk Urartu en later het koninkrijk ArmeniŽ voordat het door het Perzische rijk werd ingelijfd.

Met het afleggen van deze route verruilen we de droge steppenlanden en het kale woestijnlandschap in het oosten met besneeuwde bergtoppen en valleien van het Alborz gebergte in het westen.

Perzisch/Islamitische bouwwerken worden afgewisseld met imposante Armeens christelijke kloosters.

We ontmoeten IraniŽrs met uiteenlopende etnische achtergronden zoals de Azeri’s, Turkmenen, Koerden en ArmeniŽrs en we maken kennis met hun geschiedenis, tradities en culinaire scheppingen

Deze reis vormt aldus zowel landschappelijk, etnisch als kunsthistorisch een onbekende schat aan diversiteit.

Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan een Cursus Iran. In deze cursus maakt u aan de hand van een PowerPoint presentatie kennis met de geschiedenis van het pre-islamitische en islamitische Iran.

Daarnaast kunt u kosteloos deelnemen aan een inleidende cursus Perzisch. Deze cursus stelt u in staat om tijdens uw bezoek enkele zinnen te spreken met de IraniŽrs, die daardoor aangenaam zullen worden verrast. Er is lesmateriaal voor u beschikbaar voor thuis en onderweg.

Tijdens de reis krijgt u uitgebreide tekst en uitleg over de Iraanse geschiedenis en politiek.
Tevens wordt inzicht gegeven in de ontwikkeling van de pre-islamitische en islamitische kunst en architectuur.
We zullen uitgebreid aandacht besteden aan het werk van de middeleeuwse Perzische dichters Omar Khayyam en Ferdowsi.

Gedurende de reis is voorts ruime aandacht voor het alledaagse leven in Iran.
Afhankelijk van de mogelijkheden bezoeken we onderweg bijvoorbeeld een dorpskliniek, een basisschool, een boerenbedrijf of gaan we in gesprek met een geestelijke.

Bij deze reis zijn vele excursies inbegrepen die afhankelijk van het gebied in het teken staan van de natuur, de architectuur, de historie of het leven van alledag in Iran.

Naast de vele interessante excursies en verhandelingen is er voldoende tijd voor individuele activiteiten. De excursies zijn zodanig gepland dat u vaak een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kan.

Er worden soms gezamenlijke maaltijden geÔnitieerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen en gezellig in een plaatselijk restaurant aanschuiven of ingaan op een uitnodiging van een Iraans gezin om bij hen thuis te eten.

ShahIsmail

Reisroute:

Dag 1
Amsterdam - Mashhad

Dag 2
Mashhad (excursie, halve dag)

Dag 3
Mashhad
(excursie Neyshabur)

Dag 4
Mashhad - Gonbad-e Kavus
(via Tus)

Dag 5
Gonbad-e Kavus
(stadsexcursie en de Muur van Alexander)

Dag 6
Gonbad - Semnan
(via Bastam en Damqan)

Dag 7
Semnan (excursie Semnan) - Teheran

Dag 8
Teheran

Dag 9
Teheran - Qazwin - Rasht

Dag 10
Rasht (exursie Masuleh)

Dag 11
Rasht - Ardabil

Dag 12
Ardabil
(stadsexcursie)

Dag 13
Ardabil - Tabriz

Dag 14
Tabriz
(ochtend: stadsexcursie)

Dag 15
Tabriz - Maku
(excursie Marand en Sint Stephanus klooster in Jolfa)

Dag16
Maku - Urmia
(via Sint Thaddeus kerk/klooster en het Dorp Bastam)

Dag 17
Urmia – Tabriz ( via Maragheh en Kandovan )

Dag 18
Tabriz – Amsterdam


 

klik op de kaart voor
item4

Reisleiding P9120058a

Noyan Sahami is geboren in Iran en sinds 1989 woonachtig in Nederland.

Hij is werkzaam geweest als tolk/vertaler Perzisch voor o.m.
het Nederlandse Ministerie van Justitie en de rechtelijke macht.

Hij is thans gastdocent interculturele communicatie geeft cursussen op het gebied van (kunst) geschiedenis, godsdienstgeschiedenis en oosterse filosofie.

Hij is sinds 10 jaar werkzaam in de reisbranche en heeft zijn sporen verdiend als reisleider en reisconsulent. Hij publiceert in het Iraanse cultureel/literair tijdschrift Chista.

 

 

 

© PARSABAN, 2008-2019