banner

Introductiereis Iran "Rozentuinen en paleizen" 15dagen (dag-tot-dag-programma)

Dag 1, Vliegreis Amsterdam - Tehran

Dag 2, Tehran
In Tehran verblijven we in een comfortabel hotel in de omgeving van de voormalige Amerikaanse ambassade. De buitenmuren van het ambassadecomplex zijn versierd met vele revolutionaire teksten en beschilderingen.

Vervolgens bezoeken we het Golestan paleizen complex, gelegen in een van de oudste delen van Teheran. Het paleis schittert door zijn duizenden spiegels en Perzisch miniatuurwerk en was de voormalige residentie van de Sjah van PerziŽ tijdens de Qadjar dynastie. 
In de nabijheid van het paleis bevindt zich het archeologisch museum van Tehran met een rijke collectie aan kunstschatten uit het pre-Islamitische Iran.

Na de lunch rijden we naar de Beheshte Zahra begraafplaats, net buiten Tehran, waar honderdduizenden slachtoffers van de 8-jarige oorlog tussen Iran en Irak begraven liggen. Op vrijdag, de dag dat wij de begraafplaats bezoeken, zijn er veel familieleden aanwezig om eer te bewijzen aan hun doden en de grafstenen met rozenwater te wassen en bloemstukken te versieren.
U kunt er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid deze chaotische maar tegelijk intrigerende metropool te verkennen.

Dag 3, Tehran – Kashan
Een korte busrit van circa 3 uur brengt u naar de stad Kashan, ooit een belangrijke stad op de Perzische Noord-Zuid handelsroute.

De rest van de dag kunt u naar eigen wens invullen of deelnemen aan de excursie georganiseerd door de reisleidster.

De stad Kashan is bekend om een aantal schitterende koopmanshuizen van eind 18e en 19e eeuw. We bezoeken een van deze koopmanshuizen dat als toonbeeld geldt van hoogstaande Iraanse architectuur. Vervolgens bezoeken we een traditionele hammam uit de 19e eeuw met prachtig tegel- en pleisterwerk.

Als laatste bezoeken we de “Fin Garden” (UNESCO werelderfgoed), een van de mooiste Perzische tuinen die Iran rijk is. In de tuin bevindt zich een traditioneel theehuis waar veel IraniŽrs komen.

De liefhebbers kunnen nog naar de sfeervolle bazaar van Kashan. Deze behoort tot een van oudste bazaars van Iran. De bazaar komt vooral in de avonduren tot leven.

Dag 4, Kashan –Yazd (via Na’in)
Onderweg van Kashan naar Yazd bezoeken we Na'in met zijn middeleeuwse oude centrum. De inmiddels verlaten oude stad, opgetrokken van leem, biedt een spectaculaire aanblik.
 De Djame Moskee (= Groot Moskee) van de stad Na'in dateert van de 8ste eeuw en is de oudste moskee van Iran.

Aan het eind van de middag arriveren we in Yazd.
We verblijven in een sfeervol 19e eeuws koopmanshuis, inmiddels omgebouwd tot comfortabel hotel. Het koopmanshuis is gesitueerd aan de rand van de oude bazaar.

Dag 5, Yazd,
Excursie Yazd (halve dag)
Middag: vrij
Yazd is een belangrijk centrum van het pre-islamitische geloof van de IraniŽrs, het Zoroastrisme. In de stad Yazd en omgeving wonen relatief nog veel volgelingen van profeet Zarathustra. De Zoroastrische vuurtempel, de oudste in Iran, trekt nog jaarlijks vele duizenden gelovigen naar deze stad. Yazd is tevens bekend om zijn wirwar aan middeleeuwse straatjes in de oude stad.

Allereerst bezoeken we de Torens van de Stilte, waar vroeger de Zoroastrische gelovigen hun doden aan de aasgieren voerden. We bezoeken het Amir Chakhmagh plein van waaruit jaarlijks duizenden Sjiitische moslims in gepassioneerde optochten de dood van Imam Hossein herdenken. De Zoroastrische vuurtempel, waarin het heilige vuur al honderden jaren brandend wordt gehouden, mag in de excursie niet ontbreken.

De rest van de dag kunt u naar eigen wens invullen, u kunt denken aan een wandeling door de duizelingwekkende lemen straatjes van de oude stad, een bezoek aan het watermuseum of aan de traditionele bazaar, waar vele koper- en goudsmeden vertegenwoordigd zijn.

Dag 6. Yazd – Kerman
Middag: Excursie Kerman
Vandaag reizen we verder naar de stad Kerman in het zuidoosten van Iran.
Deze busreis voert u door het steppenlandschap van Iran. Onderweg maken we een stop bij een18e eeuwse karavanserai. 
Begin van de middag komen we aan in Kerman, een stad die al in de 3e eeuw als militaire buitenpost diende en later dankzij de lucratieve handel van de Zijderoute veranderde tot een belangrijke handelspost. De stad is vandaag de dag de grootste stad in het zuidoosten van Iran met een zeer gastvrije bevolking.

In Kerman bezoeken we de schitterende Imam moskee, het mausoleum van de Soefi mysticus Moshtaq Ali Shah en het historische badhuis van de stad ‘Hammam Ali Khan’. Kerman staat bekend om zijn tapijtweverijen die te vinden zijn in de traditionele bazaar.

Dag 7. Kerman,
Excursie Arg-e-Rayen, Mahan & Bagh-e Shazdeh (UNESCO werelderfgoed)

Vandaag bezoeken we de sprookjesachtige citadel van Rayen.
Rayen was ooit een belangrijk handelscentrum op de befaamde zijderoute.
Hoewel kleiner dan Bam heeft deze 1000 jaar oude citadel vele natuurrampen doorstaan en is vrijwel volledig intact gebleven. U kunt hier een wandeling maken door de oude ommuurde stad met de wijk van de patriciŽrs, de Koninklijke stallen, de winkels, hammam en de citadel in het midden.

We bezoeken tevens Mahan, befaamd vanwege de turquoise blauwe tombe van Shah Nur-eddin Nematollah Vali, dichter en soefimysticus. Het heiligdom is tevens bekend om zijn unieke kalligrafische ornamenten.

Nieuw in het programma is een bezoek aan de 19e eeuws Bagh-e Shazdeh (de tuin van de prins). Een grote Perzische tuin uitgestrekt over een oppervlakte van vijfenhalf hectare .
Bagh-e Shazde met haar ingenieus watersysteem geldt als een hoogstaand voorbeeld van Perzische tuinarchitectuur.

Dag 8. Kerman- Shiraz
Vandaag verlaten we de woestijnstad Kerman en rijden we naar de stad Shiraz in de provincie Fars, ooit het centrum van het machtige Perzische rijk.
Shiraz stond bekend als de stad van de nachtegaal en wijn en is de geboortestad en inspiratiebron van de grote Perzische dichters Hafez en Sa’di.

Dag 9. Shiraz
Ochtend: Excursie Shiraz
Middag: vrij

Voor belangstellenden bestaat er de mogelijkheid deel te nemen aan de excursie naar de tombe van Hafez, de 14e eeuwse Perzische dichter. Zijn tombe is inmiddels veranderd in een pelgrimsoord, waar vele IraniŽrs uit alle uithoeken van het land op afkomen. Het is vooral populair bij jong verliefden, al dan niet met een gebroken hart.
Vervolgens bezoeken we Park-e Narendjestan, een van de mooiste Perzische tuinen van Shiraz.

Middag: vrij ter eigen invulling.
Op loopafstand van ons hotel ligt de kleurrijke Bazar-e Vakil en de Citadel van Karim Khan Zand die u op eigen gelegenheid kunt bezoeken.
Shiraz is een gezellige moderne stad met vele “shopping malls” en vele parken waar de moderne kant van Iran overduidelijk zichtbaar is.

Dag 10. Shiraz, Excursie Persepolis & Naqshe Rostam
Vandaag hebben wij een drukke excursiedag naar twee belangrijke historische opgravingen.
We bezoeken eerst het paleizencomplex van Persepolis (UNESCO werelderfgoed), ťťn van de historische hoogtepunten van Iran.
Daarna bezoeken we Naqshe Rostam, waar de belangrijkste Perzische koningen zoals Darius en Xerxes begraven zijn in indrukwekkende rotsgraven. We zien ook de prachtige rotssculpturen, uitgebeiteld in de hoge rotswanden door Perzische koningen.

Dag 11. Shiraz – Isfahan (via Izad Khast)
Op dag 12 rijden we van Shiraz naar het sprookjesachtige Esfahan.
Onderweg bezoeken we het historische complex van Izad Khast. Dit complex bestaat onder meer uit een kasteel en een karavanserai en heeft een unieke verzameling van architectuurstijlen die dateren van de 5e tot aan de 18e eeuw.

Dag 12. Isfahan
Ochtend:excursie Isfahan
Middag: vrij
Ons hotel is gelegen op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden in de stad.
Na enkele minuten komt u al aan bij het Naqsh-e Djahan plein. Dit op een na grootste plein van de wereld was ooit het centrum van politieke, religieuze en economische macht, gebouwd tussen 1598 en 1629.
Rondom het plein kunt u zich vergapen aan de twee mooiste moskeeŽn van Iran, de Imam moskee en Sheikh-Lotfollah moskee. Het plein en zijn omliggende gebouwen staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

We bezoeken samen het Sheikh-Lotfollah moskee met zijn duizelingwekkend mooie koepel. Vervolgens bezoeken we het wonderschone Chehel Sotun paleis een paviljoen gebouwd door Sjah Abbas II in het midden van een Perzische tuin.
In dit paleis ontving sjah de hoogwaardigheidsbekleders en de ambassadeurs. Het paleis herbergt wonderschone fresco’s die vele historische taferelen uit de Perzische geschiedenis uitbeelden.

De middag is ter eigen invulling.
Wandelend op het plein wordt u vaak aangesproken door nieuwsgierige jeugd die alles van u te weten willen komen en graag hun Engels, Duits of Frans willen oefenen.
Dit levert vaak hele leuke gesprekken op!

Op het plein vind u ook de ingang van de kilometers lange historische bazaar van de stad.
Deze leidt u naar de Djam-e moskee (UNESCO werelderfgoed), een architectonisch meesterwerk.

Dag 13. Isfahan
Ochtend:excursie Isfahan
Middag: vrij

In de ochtend hebben we een excursie naar de Armeense wijk Jolfa, waar we een bezoek brengen aan de Vank kathedraal, ťťn van de belangrijkste Armeens-christelijke kerken in Iran. De kerk is vooral befaamd vanwege haar schitterende wandschilderingen.
Binnen het complex is er een klein museum met een unieke verzameling.
We bezoeken tevens de historische bruggen sio-se-pol en Pole Khadju.

Dag 14. Isfahan - Qom
Vrije ochtend Isfahan – in de loop van de middag naar Qom
Vandag rijden we na de lunch richting de stad Qom.
Qom staat bekend als de religieuze hoofdstad van Iran en is een belangrijk Islamitisch Sjiitische centrum in de wereld.
Het heiligdom van Fatima Masumeh met een oppervlakte van 38000 vierkante meter is het kloppende religieuze hart van de stad. Het heiligdom ligt op loopafstand van ons hotel en is 24 uur per dag open. Hier wordt u letterlijk ondergedompeld in het spirituele leven van tienduizenden IraniŽrs die op bedevaart zijn.
 

Dag 15. Qom – Internationale luchthaven Tehran – Amsterdam
Vroeg in de ochtend rijden we in ongeveer 2 uur direct naar het vliegveld van Tehran voor onze terugvlucht.

PB030350
 

 

 

 

© PARSABAN, 2008-2019