banner

"Langs de bastions van de Zon en de Maan"
Cultuurhistorische reis naar het Sultanaat Oman (dag-tot-dag-programma)

Dag 1, Vliegreis Amsterdam - Muscat
Op dag 1 vliegt u van Amsterdam naar Muscat alwaar u in de nacht aankomt en naar uw hotel wordt gebracht.

Dag 2- Muscat (stadsexcursie)
We beginnen de dag met een bezoek aan Oud Muscat. Deze wijk, gelegen aan een rustige baai, voelt met zijn witte huizen aan als een vertelling uit duizend-en- een-nacht. De skyline van Oud-Muscat wordt gevormd door twee forten gebouwd op de rotsen aan weerszijden van de baai. Het pronkstuk van de wijk vormt het Al Alam paleis waar delegaties en staatshoofden door de sultan worden verwelkomd.

We bezichtigen het Al Alam paleis en wandelen naar de baai die wordt begrensd door het schiereiland van Kalbuh en het rotseiland Al Jazirah met zijn forten.

We vervolgen onze weg via de prachtige zuilengangen en witte gebouwen waarin overheidsdiensten zijn gevestigd naar het nationaal museum dat is ontworpen door de architect van het British Museum.

Na een bezoek aan het nationaal museum wandelen we door naar het Bayt Al Zubair museum. Het museum omvat drie historische gebouwen waarin een fijne collectie is ondergebracht met aandacht voor Omans cultuur, geschiedenis, architectuur en kunst.

Vanuit Oud Muscat vertrekken we aan het eind van de dag naar Mutrah’s baai voor een bezoek aan de Suq waar u kunt dwalen door passages met wierook-, juwelen-, kleding-, tapijt- en souvenirwinkels. Rondom de Suq bevinden zich diverse gezellige cafťs en restaurantjes waar u de dag goed kunt afsluiten.

Dag 3- Muscat (stadsexcursie, middag vrij)
In de ochtend brengen we een bezoek aan de Sultan Qabus Grand Moskee, een toonbeeld van architecturale perfectie. Symmetrie en spiegeling, traditionele en moderne bouwstijlen meanderen via binnenplaatsen, passages en gazons over het terrein met op iedere hoek een minaret en in het midden de vijfde minaret van 90 meter hoog. In het gebedshuis met zijn fraaie koepel ligt het grootste tapijt ter wereld, vervaardigd in Iran.

Draag kleding die uw armen en benen geheel bedekken. Vrouwen dienen ook hun hoofd te bedekken.

Vanaf Sultan Qabus Grand Moskee rijden we door naar een volgend architectonisch hoogtepunt van Muscat; het Royal Opera House Muscat ( Shati Al Qurm).
De architectuur van dit gebouw vormt een combinatie van Italiaanse en Islamitische stijlen.
Tijdens een rondleiding kunt u de schitterende hal en operazaal met prachtig stuc- en houtsnijwerk bewonderen.

Het Royal Opera House is gelegen in de wijk Al Qurm, het ontspanningsgebied van Muscat. Het strand van Al Qurm wordt aan het eind van de dag bezocht door Omani’s die komen picknicken, voetballen, of wandelen. We eindigen de dag aan dit strand waar u kunt wandelen, zwemmen of op een terrasje van het uitzicht kunt genieten. U zult er al snel in contact komen met de vriendelijke bevolking van Oman.

Het staat u natuurlijk ook vrij om vanaf hier een taxi te nemen en Muscat verder op eigen gelegenheid te bezoeken.

Dag 4- Muscat-Sur (via Hawiyat, Wadi Shab en Qalhat)
Vandaag vertrekken we met de bus richting de havenplaats Sur via de prachtige kustroute met zijn natuurwonderen.

De eerste stop die we maken is in het park Hawiyat Najm die geplaatst is rondom het Bamah Sinkhole. Dit betreft een zinkgat met kraakhelder, jadekleurig water dat mogelijk ontstaan is door het oplossen van zacht gesteente in zout water. Een betonnen trap leidt naar het warme water waarin u kunt zwemmen. U dient op openbare plekken gebruik te maken van conservatieve zwemkleding.

We vervolgen onze weg naar Wadi Shab waar we met een bootje het water zullen oversteken om een korte wandeling te maken door de prachtige kloof met palmen en glasheldere waterstromen. We zullen niet de hele wandelroute door de Wadi maken omdat deze alleen begaanbaar is voor zeer fitte en ervaren wandelaars.

Indien mogelijk bezoeken we erna nog Qalhat; een heuvel met enkele ruÔnes waaronder het Bibi Maryam Mausoleum. De ruÔnes zijn helaas in slechte staat zodat niet zeker is of ze bezocht kunnen worden.

Qalhat was een van de voornaamste en welvarendste steden in de dertiende en veertiende eeuw. Schepen uit India brachten hier specerijen en keerden terug met Arabische paarden. De plaats werd bezocht door Marco Polo en Ibn Battuta.


Dag 5- Sur, (Excursie naar o.a. Sinayslah kasteel, Dhow Scheepswerf )
Sur is een oud havenstadje van waaruit reeds in de zesde eeuw na christus Arabische dhows (zeilschepen) met handelswaar naar de kusten van SomaliŽ en Kenia voeren. In 932 werden vanuit hier de eerste zeereizen naar Sofala (Mozambique) ondernomen waarna goud en ivoor vanuit Mozambique naar Sur werd verscheept. Sur kende een periode van grote welvaart die tot de negentiende zou duren.

We beginnen de dag met een kort bezoek aan het Sinayslah kasteel. Dit kasteel is gebouwd op een heuvel om Sur te beschermen tegen aanvallen vanaf zee en biedt een mooi uitzicht over de witte laagbouw van Sur.

Erna vervolgen we onze weg naar het maritiem historisch museum en de Dhow Scheepwerf waar de eeuwenoude scheepsbouw nog wordt uitgeoefend. De werkers vervaardigen hier handmatig de houten dhows volgens aloude traditie en tonen dit graag aan u.

Aan dezelfde boulevard bevindt zich het terrein van het Ministerie van Heritage and Culture waar zes dhows zijn te bewonderen.

Via een hangbrug over de lagune vervolgen we onze weg naar Al Ayjah. Aan de rommelige zandstranden van dit vissersdorpje dobberen kleurrijke vissersboten. Een vuurtoren die al eeuwenlang waarschuwt voor de nauwe doorgang naar Surs haven biedt zicht op Al Ayjah, Sur en de lagune. In dit stadsdeel bevinden zich historische huizen met mooie gedecoreerde houten deuren en het Al Hamuda Fort.

Aan het eind van de middag heeft u vrij en kunt u nog langer een bezoek brengen aan het oude stadsdeel, het strand bezoeken of bijkomen bij het zwembad van het hotel.

In de avond kunt u optioneel deelnemen aan een excursie naar Ras Al Hadd of Ras Al Jinz om de groene zeeschildpad op het strand te spotten.

Dag 6- Sur- de woestijn van Wahiba Sands (via Wadi Bani Khalid)
Vandaag vertrekken we richting de indrukwekkende woestijn van Wahiba Sands. Onderweg maken we eerst een korte stop bij Bilad Sur Castle om de weg te vervolgen naar Wadi Bani Khalid. Deze prachtige kloof is het hele jaar door voorzien van smaragdgroene waterpoelen waarin je kunt zwemmen.

We lunchen in dit idyllisch gebied waar u kunt zwemmen, een wandeling kunt maken naar de bron in Muqal Cave of heerlijk met uw voeten in het water kunt genieten van de paradijselijke omgeving.

Aan het eind van de middag komen we aan bij de rand van de woestijn en worden we opgehaald met 4X4 terreinwagens om door de prachtige oranjerode zandduinen de weg te vervolgen naar onze slaapplaats in de woestijn waar een Arabische nacht onder duizenden sterren op u wacht.

Dag 7-Wahiba Sands- Nizwa (via Al Mudairib, Ibra en Samad Ash Shan)
Vanuit de woestijn trekken we de binnenlanden in en maken we een korte stop in het oude dorp van Al Mudairib waar nog een aantal Sablas, monumentale koopmanshuizen, zijn te vinden, gebouwd in de 18e en 19e eeuw door rijke handelaren. Deze sablas werden gebruikt voor huwelijksceremonies, familiebijeenkomsten of rouwdiensten. De oude stad moet nog gerestaureerd worden maar een aantal prachtige houten portalen, typerend voor de Omaanse architectuur, zijn een bezoek aan dit dorp zeker waard.

We vervolgen onze weg naar het nabij gelegen Ibra waar we de de oude wijken van Al Minzfah en Al Qanaatir bezoeken. De wijk van Al Minzfah herbergt een aantal prachtige oude huizen die de welvaart van de landbouw en de handel tussen Oman en Zanzibar reflecteren. In Al Qanaatir zijn de overblijfselen van de oude Suq en een aantal bijzondere moskeeŽn te bewonderen, waaronder de moskee Qiblatain. Deze moskee dateert als een van de weinige moskeeŽn uit de tijd van het leven van Profeet Mohammad.

Vanuit Ibra rijden we via Lizq naar Nizwa. In de omgeving van Lizq bevindt zich Samad Ash Shan; een interessant archeologisch gebied waar zich een aantal tombes bevinden die dateren uit het jaar 300 voor Christus.

In de avond komen we aan in onze ruime appartementen in de omgeving van Nizwa waar we de komende vier nachten verblijven en dat we als standplaats zullen gebruiken om het interessante en veelzijdige binnenland diepgaand te verkennen.

Dag 8- Nizwa, Falaj Daris, Sufi gebedshuizen
Het traditionele centrum van Nizwa is gelegen in een oase van dadelpalmen aan de voet van het Al Hajar gebergte. In 751 na Christus werd in Nizwa de eerste Ibadische imam gekozen en werd Nizwa de hoofdstad van Oman. Deze functie genoot de plaats, met onderbrekingen, tot in de twaalfde eeuw. In de 17e en 18e eeuw vormde Nizwa het hart van het Ya’arbuba bewind, waaronder het land zijn hoogtijdagen kende.

In de ochtend struinen we eerst over de fotogenieke gerenoveerde oude markt van Nizwa.

Op deze markt wordt kwaliteitswaar aangeboden op het gebied van Omaans aarde-, zilver- en vlechtwerk. Zilverwerk, zoals khanjars en kettingen, is het handelsmerk van Nizwa en van hoge kwaliteit.

Nabij de Suq bevindt zich het indrukwekkende fort en kasteel van Nizwa met zijn prachtige kanontoren. In de kasteelruimtes wordt u geÔnformeerd over het fort, de stad en de regionale archeologie. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich de traditionele kamers en het verblijf van de imam.

De kanontoren wordt betreden door middel van een trap en biedt u een adembenemend uitzicht op Nizwa, de groene dadelplantages en het Jabal Akhdar en Jabal Shams gebergte.

Vanuit Nizwa vertrekken we naar Falaj Daris. Sinds 500 na Christus voorziet dit waterstelsel de stad Nizwa van water en vormt het de levensaders van de stad en zijn groene dadelpalmen. Dit aloude waterstelsel staat sinds 2006 op de lijst van Unesco. In het aangename park voorzien van schaduwrijke picknickplekken krijgt u een lezing over het aloude unieke stelsel van Aflaj in Oman.

In de omgeving van Falaj Daris bevinden zich een aantal bijzondere verlaten Sufische moskeeŽn, waaronder de Al Sharja Moskee met zijn prachtige mihrab uit 1518, de charmant gelegen Al Matba moskee en de Az Al Qadim Sufie moskee, bekend om zijn legende over de grote rots naast de moskee.

Na een bezoek en uitleg over de unieke architectuur van deze gebouwen keren we terug naar het centrum van Nizwa dat bij zonsondergang op zijn schoonst is.

Dag 9- Husn Al Fiqain, Al Manah en Birkat Al Mawz
Vandaag brengen we als eerst een bezoek aan Husn Al Fiqain, een gefortificeerd torenhuis uit de 17e eeuw gemaakt van Sarouj pleisterwerk. Het herbergt een windtoren die voor verkoeling zorgt in de lager gelegen woongedeelten en een gatenstelsel waardoor de familie opdrachten aan het personeel kon doorgeven en water en voedsel omhoog getakeld kon worden.

We vervolgen onze weg naar Manah waar een van de meest indrukwekkende ruinedorpen van Oman gelegen is. Het ruinedorp Al Bilad wordt sinds 2008 gerestaureerd en is nog niet gereed en hierdoor soms niet of slechts gedeeltelijk toegankelijk.

Maar met een beetje geluk en wijsheid kunnen we de poorten in en het prachtige houtsnijwerk van de huisdeuren als ook de 16e eeuwse moskeeŽn met hun schitterende mihrabs ontworpen door Oman’s meest bekende architect, Abdullah Al Hamaimy, bekijken.

Ook buiten de poorten bevinden zich mooie bezienswaardigheden, zoals de gerenoveerde oude moskee van Manah en een oud kasteel, zodat een bezoek ook de moeite waard is als Al Bilad deels ontoegankelijk is.

Afhankelijk van de duur van het bezoek aan Al Bilad, hebben we in de namiddag nog tijd voor een bezoek aan Birkat Al Mawz. Dit dorp is gelegen aan de voet van het Jabal Akhdar gebergte en heeft een niet toegankelijk gerenoveerd fort, een Falaj systeem dat de stad al 2000 jaar voorziet van water en op de Unesco lijst is bijgeschreven en een fotogeniek ruinedorp op een berghelling gekenmerkt door vervallen binnenplaatsen, torens en woonhuizen met uitzicht op een oase van dadelpalmen.

Dag 10- Bahla, Jabrin castle, Al Hamra, Beehive Graftomben (UNESCO werelderfgoed)
Vandaag brengen we een bezoek aan Bahla. Tussen de twaalfde en vijftiende eeuw vormde Bahla het hart van de Nabhanidynastie die regeerde over alle stammen van het binnenland. De stad is omringd door een 12 kilometer lange muur die 600 jaar geleden ontworpen zou zijn door een vrouw met de naam Gaitha waarvan de overblijfselen nog altijd zichtbaar zijn.

Bahla is gebouwd op een kleine heuvel met archeologische overbijfselen die 5000 jaar teruggaan en is in 1987 bijgeschreven op de UNESCO lijst. Het oudste centrale deel van de citadel is gebouwd in de 13e eeuw tijdens de Al Nabhani Dynastie. In de 17e eeuw is het zuidelijk en westelijk deel bijgebouwd, welke in de 18e eeuw is uitgebreid. In de 19e eeuw is Bayt Al Hadith aan de citadel toegevoegd en zo reflecteert de prachtige citadel de verschillende bouwstijlen uit de kleurrijke geschiedenis van Oman.

Buiten de muren staat de grote moskee van Bahla. Deze oude Ibadische moskee heeft een aantal stenen die dateren uit de Perzische Sassanidische periode. Binnen bevindt zich een wonderschone mihrab van de bekende architect uit Manah, Abdullah Qasim Al Humaymi. ( helaas is de moskee niet altijd open voor bezoekers)

Vanuit Bahla rijden we naar het prachtige kasteel van Jabrin dat bekend staat om zijn imponerende plafonds en vernuftige ventitalatiesystemen. Het kasteel is rond 1670 gebouwd en in 1688 werd Jabrin verklaard tot hoofdstad van Oman. Vanuit dit kasteel is veel wetenschappelijk onderzoek gefinancierd op gebied van astronomie, geneeskunde en rechtspraak.

Het pronkstuk van het kasteel vormt de Zon en Maankamer waar de zeven lage ramen net boven de vloer de frisse wind naar binnen voeren en de stijgende warme lucht via zeven hoge ramen weer naar buiten wordt gevoerd.

We eindigen de dag in Al Ayn, bij de afgelegen oude Beehive Graftomben uit het derde millennium voor Christus die op de UNESCO lijst staan.

Dag 11- Nizwa- Mussanah (via de bergroute)
Vandaag wordt u opgehaald met 4x4 terreinwagens voor een prachtige route door de bergen die voert van Al Hamra naar Ar Rustaq.

We rijden eerst naar de plaats Al Hamra wat ‘De rode’ betekent en bestaat uit oude huizen gemaakt van donkerrood leem. Deze stokoude oasestad ligt tegen de ruige berghellingen van Jabal Shams en wordt omgeven door twee wadi’s.

De te bezoeken ruinestad is gebouwd tijdens de Al Yarubi dynastie (1624-1741) en bevat de meest elegante huizen van Oman met verschillende verdiepingen. In Al Hamra bevindt zich ook het Bait Al Safa waar mystieke sufivrouwen als nonnen hebben gewoond.

Vanuit Al Hamra nemen we de afslag in de richting van Bald Sayt, Oman’s meest pittoreske bergdorp dat al 3000 jaar wordt bewoond. De route hier naartoe is een bijzonder spectaculaire bergroute met panoramische uitzichten en diepe ravijnen. Via het dorp Al Zammah en de ‘snake canyon’ ( Wadi Bani Awf) bereiken we het dorp Bald Sayt.

We rijden vanuit Bald Sayt via de schitterende bergroute verder in de richting van Ar Rustaq met diverse stops op panoramische uitzichtpunten. We eindigen onze weg in Mussanah waar we in een hotel aan het strand verblijven om bij te komen.

Indien u angst heeft om via de bergen te rijden kunt u optioneel via de reguliere hoofdweg naar Mussanah worden gebracht. Indien het regent of hevig heeft geregend is deze route onbegaanbaar en rijden we via het oude dorp van Izki en het Perzische dorp Imti naar Mussanah.

Dag 12- Musanna (Al Hamza, Ar Rustaq en Nakhal Fort)
Deze dag staat in het teken van de forten, te beginnen met die van Al Hazm.

Het fort is ingeschreven op de voorlopige lijst van Werelderfgoed en is in 1708 gebouwd in opdracht van Sultan Bin Saif. Drie jaar later verklaarde hij het gebouw waarin hij woonde tot bestuurscentrum. Het kasteel vormt de laatste rustplaats van de Sultan en biedt een overgetelijk zicht op de omgeving.

Erna vervolgen we de route naar Ar Rustaq. Ar Rustaq is van1624 tot 1649 de woonplaats van de grondlegger van de Ya’aruba dynastie, Nasir Bin Murshid, geweest en hierom van historisch belang. Het centrum van Ar Rustaq wordt gedomineerd door het gigantische fort dat eveneens is ingeschreven op de voorlopige lijst van Werelderfgoed. Het fort is gebouwd op de resten van een Perzische vesting uit de zevende eeuw en is herbouwd rond 1650.

We eindigen onze fortentocht bij het vlaggenschip van Omans vestingen: Nakhal Fort.
In het fort bevindt zich een gevangenis, een ontmoetingsplek voor vrouwen, een keuken, zogenaamde "Moord Gaten" en het verblijf van de gouverneur. Nakhal Fort is in de zevende eeuw gebouwd als Perzische vesting maar erna nog vele malen herbouwd en veranderd.

We eindigen de dag bij de warme bronnen van Nakhal waar u kunt bijkomen en uw voeten in het warme water kunt laten verzorgen door happende visjes.

Dag 13- Muscat- Vrije dag
Na een rustdag aan het strand vertrekken we na het avondeten naar het vliegveld voor onze nachtvlucht van Muscat naar Amsterdam.

Dag 14 – Muscat – Amsterdam (nachtvlucht)

tekeningJPG
 

 

 

 

© PARSABAN, 2008-2017